Nagasaki

De treinreis naar Nagasaki zou maar 2,5 uur duren, dus we kochten niet al te veel om in de trein te verorberen, één fraaie bento box per persoon moest voldoende zijn. Als je dan op een groot station als Fukuoka rondloopt is er zoveel keuze, dat het maken van een keuze vreselijk is. Vis, vegetarisch, zoetigheid, het ene nog mooier dan het andere. We kiezen voor een bento box met een mix van vlees, vis, groenten en kunnen niet wachten tot we in de trein zitten. Dit keer geen Shinkansen trein, maar een ‘gewone’  trein met voldoende beenruimte en een tafeltje uit je armleuning als in een vliegtuig. Oh ja, op het station van Fukuoka vertrok er een trein met prachtige treinstellen, diep bruin van kleur, glimmend als was het net uit de wasserette gekomen, met goudkleurige belettering. Seven Stars in Kyushu stond er pront op en de laatste wagon had een glazen wand met een aantal zitplaatsen. Moeten nog even opzoeken wat een kaartje voor die trein kost. Voor een impressie kun je kijken op https://www.youtube.com/watch?v=Qlf_vq7aTQQ

Vlak voor Nagasaki, raast de trein door enkele tunnels heen en de druk op je oren is dan bijna vervelend te noemen, alsof je binnen een seconde ineens een paar meter onder water wordt gedompeld. Nagasaki is een stad met een historie waar iedereen wel van gehoord heeft. Na Hiroshima is het de tweede stad in de wereldgeschiedenis waar een atoombom tot ontploffing is gebracht. Later in de week zullen we het Nagasaki Atomic Bomb museum bezoeken.

Op weg naar Nagasaki, merkten we de historische band met Nederland al. Het treinstel had de naam Huis ten Bosch en was natuurlijk oranje van kleur. Nederland was twee eeuwen lang het enige land dat handel mocht drijven met Japan, via Nagasaki. Het woord Dutch was lange tijd synoniem met Westers in Japan. Op een waaiervormig stukje land Dejima was een Nederlands dorpje, waar voornamelijk koper werd verhandeld. Dat stukje Dejima is nu geen eilandje meer, maar een gedeelte in Nagasaki, er is land gewonnen ten koste van zee.

Cruise trein

kleur match

Nagasaki prefectural art museum

Dejima

voorstelling van een mars met poppetke

Using Format