Naar het zuiden

Zondag, na een vlucht van twee en half uur zijn we in Fukuoka, de 4de grote stad van Japan geland. Op het moment dat de piloot omriep dat we over 15 minuten de landing zouden gaan inzetten, begon in Fukuoka de  prof baseballwedstrijd, waar wij in ons enthousiasme twee kaarten voor gekocht hadden. Niet handig. 

We slapen dit keer in een hostel aan een drukke weg, maar hé, de prijs is er ook naar. We hebben ons wel een privé kamer gegund. Vandaag enkele oude tempels bezocht en versteld gestaan van de prachtige staat waarin de tempels verkeren. Entree bestaat uit het opsteken van een kaars en drie wierookstokjes, 50 yen, omgerekend 40 cent.

We moeten even wennen aan de temperatuur in het zuiden, het scheelt zeker 15 graden met het noorden. Het is dan fijn dat de stad over een goed metronet beschikt. 

Vanmiddag heel onverwacht nog een lunchconcert bijgewoond in het concertgebouw. We zagen een heel stel, veelal senioren, richting een groot gebouw lopen, dus wij er achteraan. Het kon grofweg twee dingen betekenen. Of we liepen met zijn allen naar een openbare toilet of er was iets leukers gaande. Even vragen en dan blijkt er een lunchconcert te zijn, waarin muziek wordt gespeeld van een Japanse componist, Akira Ifukube, die muziek maakte voor SF films (oa Godzilla). Wij kaartjes kopen en naar binnen in onze vrijetijdskleding, tussen de overige senioren ;-). Er was behoorlijk wat tijd gereserveerd voor twee nummers-aan-elkaar-praters en dat was voor ons natuurlijk verloren tijd, want daar snapten we helemaal niets van. Maar aan de reacties van de mensen om ons heen was het heel vermakelijk en het deed niets af aan het concert, want dat was heel mooi.

Een grote stad is altijd heel verleidelijk, erg leuke winkels die ook nog eens hele leuke dingen verkopen, etenswaar, kleding, ambachtelijke hebbedingetjes. Het is goed dat ik de hand op de knip houd, want als het aan Mo ligt…….

Aan het einde van de middag ergens in een buitenwijk van Fukuoka zijn we eventjes in een Pachinko hal geweest. Helemaal vol, er zaten zelfs mensen op een vrije plaats te wachten in deze ‘gok’ hal. Een spel waar je met kogeltjes de juiste gaatjes moet trachten te vinden, in ruil voor extra balletjes. Als je klaar bent en je hebt balletjes over of gewonnen, dan kun je die in een ander gebouw (zo wordt het niet als gokken gezien) inruilen voor geld. Heel veel apparaten in de hal en er werd volop gerookt. (Dat is iets in Japan, waar we aan moeten wennen! In bepaalde type restaurants, Izakaya,  mag ook worden gerookt. Het zijn eigenlijk barretjes waar je ook wat te eten kunt bestellen. Goede reden om dit soort restaurantjes te mijden.)  Naast alle rook die er hing, kwam er ook nog eens een werkelijk oorverdovend lawaai uit de speakers. Na 1 minuut stonden we weer buiten en gingen voor de troost maar iets te snoepen halen.

handbeschilderde wand op onze kamer

buitenkant concertzaal in Fukuoka

binnenkant concertzaal in Fukuoka

parkeerplaats voor …..?

bonenwinkel

Pachinko hal, denk er maar veel lawaai bij.

Using Format