GPS coordinaten

Van Nara reizen we naar Koyasan, een gebied met vele tempels waar we in een, door monniken gerunde, ryokan (traditioneel Japanse vorm van hotel/pension) zouden overnachten. Koyasan is de thuisbasis van een actief kloostercentrum dat twaalf eeuwen geleden werd gesticht door de priester Kukai (postuum bekend als Kobo Daishi) voor de studie en de beoefening van het esoterisch boeddhisme. Het is het hoofdkwartier van de Koyasan-sekte van het Shingon-boeddhisme, een geloof met een brede aanhang in heel Japan. (met dank aan Wikipedia)

We besluiten een auto te huren, één met GPS in het Engels. Bij bevestiging van de huur wordt aangegeven dat de instructies in het Engels worden gegeven, maar dat de kaarten niet voorzien zijn Engelse tekst, maar alleen in het Japans. Het ingeven van het adres wordt dan een probleem. Maar daar hebben ze iets op gevonden, GPS coördinaten. Via een instructiefilm op Youtube zien we dat je de coördinaten kunt ingeven en dan komt het goed. We hebben gezocht hoe we dan aan die coördinaten kunnen komen en dat blijkt heel simpel; via Google maps. Dus invoeren in het navigatiesysteem en rijden maar. De Engelse instructies zijn heel duidelijk en binnen 2 uur rijden, beiden in een “hiep hiep hoera stemming”, zijn we bijna op de plaats van bestemming. Een klein dorpje vormt de start van een behoorlijke klim over een smalle weg. Met de regen, die in bakken naar beneden komt en vele takken en stukken steen, wordt het een voorzichtig ritje naar boven. We zijn onder de indruk van het prachtige groen om ons heen, maar maken ons (individueel en niet uitgesproken bleek later) toch wel zorgen of dit de juiste plek is. Op Google maps hadden we van te voren gekeken waar we moesten zijn en toen zag het er uit als een klein maar substantieel dorp. Dit was alleen maar bos en we moesten nog maar 90 meter! Lang verhaal kort, we waren niet op de juiste plek. Oorzaak verkeerde coördinaten, decimale graden ipv graden minuten seconden. Gelukkig kunnen we via de gehuurde router op internet de juiste waardes vinden en dan blijkt dat we ruim 2 uur van onze bestemming zitten. (Blijkt later toen we de auto weer inleverden, dat je op deze navigatie systemen ook een telefoonnummer kunt ingeven van een bedrijf en dan word je ook naar je bestemming geleid.) Wat hebben we geleerd? Dat regen en GPS coördinaten slecht samengaan ;-)

De Jokiin ryokan waar we overnachten is prachtig, we eten vegetarisch en het eten is een plaatje om te zien. ‘s Morgens om 5:50 uur wonen we een ceremonie bij en daarna krijgen we een echt Japans ontbijt met rijst, miso soep, groenten soja en eten we in een grote zaal met alle gasten. Naast mij zit een Frans vrouw, ze vindt het niet lekker, “er zit niks zoets bij, niet eens croissants”. Ja zo kun je het ook bekijken, maar dan heb je wel een verkeerd vakantieland gekozen.

Using Format